سایت اطلاع رسانی خانواده
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

سایت اطلاع رسانی خانواده

طراح و مدیریت مطالب سایت : احمد میرزایی
 
الرئيسيةجستجوأحدث الصورثبت نامورود

 

 دیابت و چشم

اذهب الى الأسفل 
نويسندهپيام
Ahmad
Admin
Ahmad


تعداد پستها : 260
تاريخ التسجيل : 2013-01-11
العمر : 41

دیابت و چشم Empty
پستعنوان: دیابت و چشم   دیابت و چشم Icon_minitime2013-05-05, 12:33 pm

دیابت یا بیماری قند شایعترین بیماری عمومی است که در دراز مدت چشم را مبتلا می کند. البته با رژیم غذایی مناسب ، ورزش ، کنترل دقیق قند و فشار خون، ترک سیگار، پرهیزاز استرس و معاینات منظم چشم تحت نظارت چشم پزشک می توان دیابت را کنترل کرد تا به چشم آسیب کمتری برساند.
● چه قسمتهایی از چشم در دیابت گرفتار می شود؟
▪ قسمتهای مختلف چشم ممکن است در جریان دیابت گرفتار شونداز جمله قرنیه ، عنبیه ،زجاجیه، عدسی، شبکیه، پلکها و عضلات خارج چشمی،دیابت می تواند باعث فلج این عضلات شود که بادردناگهانی،افتادگی پلک،دوبینی وانحراف مردمک چشم به طرف خارج تظاهر می یابد.این علائم نشانه درگیری عصب زوج سه مغزی است ،البته ظرف سه تاچهارماه برگشت می کندودرمان خاصی لازم نیست. درگیری شبکیه در جریان دیابت را ،رتینوپاتی دیابتی می گویند. دیابت می تواند منجر به آب مروارید شود ، همچنین با تغییرات قند خون قدرت انکساری چشم تغییر می کند و ممکن است شماره عینک فرد متغیر باشد .
افراد دیابتی همچنین مستعد افزایش فشار داخل چشمی نیز هستند که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به آب سیاه و از بین رفتن دید چشم گردد . تغییرات عروقی ناشی ازدیابت باعث اختلال خونرسانی وانفارکتوس عصب بینایی می شود که منجربه مشکلات دائمی بینایی می شود.
● گرفتاری چشم در جریان دیابت چه مراحلی دارد؟
▪ دیابت باعث تخریب عروق مغذی کلیه، مغز، قلب وشبکیه می شود، این عروق متسع شده و مایع از آنها نشت می کند ، این فرم اولیه رتینوپاتی دیابتی است که به آن رتینوپاتی زمینه ای یا غیر پرولیفراتیو گفته می شود . در این مرحله بیمار ممکن است متوجه تغییراتی در بینایی خود شود .
گاهی این عارضه به سمت اشکال جدی تر پیشرفت می کند .در صورتیکه مایع در نقطه زرد (مرکز بینائی ) جمع شود ، مطالعه و سایر کارهای نزدیک مشکل خواهد شد ، این مرحله را تورم نقطهٔ زرد (ادم ماکولا ) می گویند .
در جریان رتینوپاتی پرولیفراتیو عروق خونی جدید و شکننده در سطح شبکیه رشد می کنند که منجر به مشکلات جدی بینائی می شود . زیرا عروق جدید ممکن است پاره شده و داخل زجاجیه (ماده شفاف و ژله ای که قسمت مرکزی چشم را پر می کند ) خونریزی کنند . در صورتیکه زجاجیه با خون کدر شود ، جلوی عبور نور گرفته می شود ومنجر به تیره وتار شدن دید می شود . عروق خونی و بافت فیبری همراه آنها ممکن است به داخل زجاجیه رشد نمایند و با کشش روی شبکیه باعث جدا شدن شبکیه شوند . کندگی شبکیه در صورت عدم درمان به موقع منجر به کوری می شود.
● علائم بیماران چیست؟
▪ در بیماران دچار آب مروارید و بیمارانی که قدرت انکساری عدسی آنها تغییر می کند ، دید چشم تار می شود که در حالت دوم با طبیعی شدن قند خون ، بعد از مدتی تاری دید برطرف خواهد شد . در مراحل اولیه درگیری شبکیه هیچ نشانه ای وجود ندارد و بینائی فرد تا مراحل پیشرفته ممکن است تغییری نداشته باشد ، لذا خود فرد متوجه ابتلاء شبکیه در مراحل اولیه نخواهد شد،در مراحل پیشرفتهءگرفتاری شبکیه،بیمار متوجه نقاط سیاه جلوی دید خود یا کاهش شدید بینایی می شود.
● چه کسانی در معرض خطر رتینوپاتی دیابتیک هستند؟
▪ هر فرد دیابتی در معرض خطر است ، اما افرادی که مدت طولانی دیابت دارند،بیشتر دچار رتینوپاتی می شوند. سن بالاتر ، کنترل نامنظم قند خون ، وجود بیماریهای همراه مثل فشار خون ، چربی خون ، مشکلات کلیه، حاملگی ومصرف سیگار فاکتورهای خطر -سازی هستند که احتمال عوارض دیابت در چشم را تشدید می کنند .
● رتینوپاتی دیابتیک چگونه تشخیص داده می شود؟
▪ طی معاینات چشمی توسط چشم پزشک و با گشاد کردن مردمک توسط قطره های بازکننده مردمک دید کافی برای معاینه شبکیه تامین می شود و با وسیله ای به نام افتالموسکوپ این معاینه صورت می گیرد در صورتیکه رتینوپاتی محرز گردد ، چشم پزشک ممکن است از روش دیگری به نام آنژیوگرافی با فلورسین یا عکسبرداری از عروق ته چشم برای معاینه دقیق تر و تعیین کم خونی یا نشت عروقی بهره گیرد . در هر معاینه چشم پزشکی ، علاوه بر دید چشم و شماره عینک معمولاً چشم پزشک فشار چشم را اندازه می گیرد و قرنیه ، عنبیه ، عدسی و شبکیه را هم معاینه میکند.
● آیا گرفتاری شبکیه توسط بیماری قند قابل پیشگیری است؟
▪ با کنترل دقیق قند خون ، رعایت رژیم غذایی ، فعالیت بدنی منظم و معاینه منظم چشم توسط چشم پزشک می توان از پیدایش رتینوپاتی دیابتی پیشگیری کرد یا در صورت پیدایش آن درمراحل اولیه درمان موثرتری برای آن انجام داد . لذا فرد دیابتی حتی زمانی که علائم رتینوپاتی نامشهود است باید حداقل سالی یک بار جهت معاینه به چشم پزشک مراجعه کند و پس از تشخیص دفعات مراجعه خود را بنا بر توصیه پزشک یا ایجاد مشکل چشمی ادامه دهد.
● آیا رتینوپاتی دیابتیک قابل درمان است؟
▪ در چشمی که رتینوپاتی دیابتی در آن ایجاد شد ، بسته به مرحلهٔ درگیری شبکیه ممکن است چشم پزشک اقدامات خاص درمانی از جمله لیزر یا عمل جراحی را انتخاب نماید . در درمان لیزری با اشعه قوی محل نشت عروق با حرارت سوزانده می شود و خونریزی متوقف می گردد . درمان لیزر در مراحل اولیه رتینوپاتی دیابتی می تواند از پیشرفت آسیب چشمی جلوگیری کند و حتی احتمال نابینائی فرد را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش دهد .موفقیت درمان به تشخیص زود هنگام و مراجعه منظم به چشم پزشک و دقت و مراقبت بیمار در کنترل قند خون ، فشار خون و چربی خون بستگی دارد .
● آیا مراقبت خاص چشمی در خانمهای دیابتیک طی بارداری لازم است؟
▪ طی بارداری ، احتمال ایجاد ویا تشدید رتینوپاتی دیابتیک وجود دارد، لذا هر خانم دیابتی که می خواهد باردار شود باید قبل از حاملگی یا درسه ماهه اول حاملگی توسط چشم پزشک معاینه شود و سپس هر سه ماه یکبار تا زمان زایمان جهت معاینه چشم مراجعه کند .
● آیا با درمان لیزر یا عمل جراحی بیمار دیابتی از مراجعه به چشم پزشک بی نیاز می گردد؟
▪ خیر، با توجه به اینکه فرد همچنان دچار بیماری دیابت می باشد ، ممکن است علی رغم درمانهای فوق ،در نیمی از بیماران بیماری دیابت در چشم پیشرفت نماید و مجدداً نیاز به انجام درمان لیزر و یا سایر اقدامات باشد یا لیزر موثر واقع نشده وبیمار نابینا شود.لذا فرد دیابتی باید مادام العمر از نظر وضعیت شبکیه تحت نظرچشم پزشک باشد و چنانچه دچار کندگی شبکیه شوند تحت جراحی وسیع زجاجیه وشبکیه قرار گیرند.پس از لیزریاجراحی بیمار باید هرسه یا چهارماه برای کنترل به پزشک خودمراجعه کند.
● بیمار دیابتی از چه زمانی باید به چشم پزشک مراجعه نماید ؟
▪ در دیابت تیپ І (یا دیابت جوانان که وابسته به مصرف انسولین می باشند) توصیه می شود سه سال پس از تشخیص دیابت جهت معاینه چشم به چشم پزشک مراجعه کنند و سپس سالانه معاینه شوند . اما بیمارانی که دیابت تیپ II یا غیر وابسته به انسولین دارند که معمولاً بالای چهل سال شروع می شود ، به محض تشخیص دیابت باید به چشم پزشک مراجعه کنند و پس از آن حداقل سالانه مورد معاینه چشم قرار گیرند
بازگشت به بالاي صفحه اذهب الى الأسفل
https://daru.forumfa.net
 
دیابت و چشم
بازگشت به بالاي صفحه 
صفحه 1 از 1
 مواضيع مماثلة
-
» توصیه های غذایی در دیابت

صلاحيات هذا المنتدى:شما نمي توانيد در اين بخش به موضوعها پاسخ دهيد
سایت اطلاع رسانی خانواده :: اطلاعات و سرگرمی :: مجله پزشکی-
پرش به: